
ရက္လြန္ ေနတဲ့ ခ်က္ႏို႔ဆီေတြကို သံုးစဲြေန တာလည္း ရိွတယ္။ ေရခဲမုန့္သည္ တိုင္းေတာ့ မဟုတ္ ပါဘူး။ ကိုယ့္ ေရခဲမုန့္ ခ်ဥ္၊ မခ်ဥ္ ဘယ္လို အေျခအေန ရိွတယ္ ဆိုတာကို ကိုယ္တိုင္ ျပန္စားၾကည့္ ျပီးမွ ေရာင္း သင့္ပါတယ္ ဟု ၄င္း က ထပ္မံ ေျပာျပသည္။
ရပ္ကြက္ အတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲမုန္႔သည္ အမ်ား စုသည္ အစာ းအေသာက္ နွင့္ ပတ္သက္ ေသာ က်န္းမာေရး အသိမ်ား ရိွရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အစား အေသာက္ ေရာင္းတဲ့သူ တစ္ေယာက္ အေနနဲ႕ က်န္းမာေရး အသိ ပညာရိွ ဖုိ႔လိုပါတယ္။ တစ္ကိုယ္ေရ သန့္ရွင္းမႈ ရိွဖို့ လိုပါတယ္။ အစား အေသာက္လည္း သန့္ရွင္း၊ လူလည္း သန့္သန့္ ရွင္းရွင္းနဲ့ ေရာင္းရင္ စားသံုးသူေတြ အတြက္ အက်ဳိးရိွပါတယ္ဟု ဒဂံုျမိဳ႕သစ္ ေတာင္ပိုင္းမွ ေရခဲမုန္႔ သည္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ေရခဲမုန့္ ပင္ရင္း ေရာင္းဝယ္ သူမ်ား အေနျဖင့္လည္း ထုတ္လုပ္ ျဖန္႕ျဖဴး ေရာင္းရာတြင္ သန့္ရွင္း မႈနွင့္ ပတ္သက္ျပီး က်န္းမာေရး စံခိ်န္ စံႏႈန္းနွင့္ အညီ ေရာင္းခ်သင့္ ေၾကာင္း သိရသည္။ တခ်ဳိ႔ ေရခဲ မုန့္ေတြ က စားရင္ ခ်ဥ္တဲ့ အရသာ ရိွတယ္ ဆိုတာ ေရခဲမုန့္ ေရာင္းတဲ့ သူေတြက တစ္ရက္တည္း မကုန္တာေတြ ရိွေတာ့ ေနာက္ေန့ က်ရင္ အသစ ျပန္မသံုးဘဲ လက္က်န္ ပစၥည္း ေတြကိုပဲ ေရာင္းၾကတယ္။ ေနာက္ေန့ ကူးသြားရင္ ေရခဲမုန့္က ၾကမ္းျပီး ခ်ဥ္သြား တာေပါ့။ တစ္ခါ တေလ ေတာ့လည္း ေရခဲမုန့္ လုပ္တဲ့ အခိ်န္ အတြင္းမွာ မီးပ်က္ သြားရင္ မီးစက္ မရိွတဲ့ သူေတြက မီးလာတာ ကို ျပန္ေစာင့္ရတဲ့ အတြက္ အဲဒီ အခိ်န္ အတြင္းမွာ ေရခဲမုန့္က နို့ကို အေျခခံျပီး ျပဳလုပ္ ရေတာ့ ခ်ဥ္သြား တာေပါ့။
ေရာင္းခ်တဲ့ သူေတြ အေနနဲ႕ အျမတ္ မ်ားမ်ား က်န္ေအာင္ ဆိုျပီး၊ လက္က်န္ ပစၥည္း ေတြကို မေရာင္း သင့္ဘူး။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ စက္ရံုက အျပင္က လူေတြ ျပန္ေရာင္း ခ်င္လို႕ လာဝယ္ရင္ မေရာင္းဘူး။ ကိုယ့္လူ ေတြနဲ့ပဲ သန္႔သန္႔ ရွင္းရွင္း ေရာင္းခိုင္း တယ္။ စားသံုးသူ ေတြ အတြက္ အဆင္ ေျပေအာင္ လို႔ပါဟု ဗိုလ္ေက်ာ္ ေရခဲမုန္႔ ပင္ရင္း လုပ္ငန္းမွ ဦး ျမတ္ေက်ာ္က ေျပာျပသည္။ ရပ္ကြက္ အတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲမုန္႔မ်ား ျပဳလုပ္ ရာတြင္ ပီေလာ ပီနံမႈန့္၊ အုန္းသီး အဆီ၊ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔စိမ္း၊ ႏြားႏို႔ ႏွင့္ သၾကား တို႔ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔အျပင္ အေရာင္ ဆိုးေဆး တုိ႔လည္း ပါဝင္ သည္ဟု ဆိုသည္။ ေရခဲမုန္႔ စက္ရံုမ်ား အေနျဖင့္ အေရးႀကီးဆံုးမွာ ရက္လြန္ ခ်က္ႏို႔ဆီမ်ား မသံုးစဲြမိ ေစရန္ပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ေရခဲမုန့္ ပင္ရင္း ေရာင္းဝယ္ သူမ်ား အေနျဖင့္လည္း ထုတ္လုပ္ ျဖန္႕ျဖဴး ေရာင္းရာတြင္ သန့္ရွင္း မႈနွင့္ ပတ္သက္ျပီး က်န္းမာေရး စံခိ်န္ စံႏႈန္းနွင့္ အညီ ေရာင္းခ်သင့္ ေၾကာင္း သိရသည္။ တခ်ဳိ႔ ေရခဲ မုန့္ေတြ က စားရင္ ခ်ဥ္တဲ့ အရသာ ရိွတယ္ ဆိုတာ ေရခဲမုန့္ ေရာင္းတဲ့ သူေတြက တစ္ရက္တည္း မကုန္တာေတြ ရိွေတာ့ ေနာက္ေန့ က်ရင္ အသစ ျပန္မသံုးဘဲ လက္က်န္ ပစၥည္း ေတြကိုပဲ ေရာင္းၾကတယ္။ ေနာက္ေန့ ကူးသြားရင္ ေရခဲမုန့္က ၾကမ္းျပီး ခ်ဥ္သြား တာေပါ့။ တစ္ခါ တေလ ေတာ့လည္း ေရခဲမုန့္ လုပ္တဲ့ အခိ်န္ အတြင္းမွာ မီးပ်က္ သြားရင္ မီးစက္ မရိွတဲ့ သူေတြက မီးလာတာ ကို ျပန္ေစာင့္ရတဲ့ အတြက္ အဲဒီ အခိ်န္ အတြင္းမွာ ေရခဲမုန့္က နို့ကို အေျခခံျပီး ျပဳလုပ္ ရေတာ့ ခ်ဥ္သြား တာေပါ့။
ေရာင္းခ်တဲ့ သူေတြ အေနနဲ႕ အျမတ္ မ်ားမ်ား က်န္ေအာင္ ဆိုျပီး၊ လက္က်န္ ပစၥည္း ေတြကို မေရာင္း သင့္ဘူး။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ စက္ရံုက အျပင္က လူေတြ ျပန္ေရာင္း ခ်င္လို႕ လာဝယ္ရင္ မေရာင္းဘူး။ ကိုယ့္လူ ေတြနဲ့ပဲ သန္႔သန္႔ ရွင္းရွင္း ေရာင္းခိုင္း တယ္။ စားသံုးသူ ေတြ အတြက္ အဆင္ ေျပေအာင္ လို႔ပါဟု ဗိုလ္ေက်ာ္ ေရခဲမုန္႔ ပင္ရင္း လုပ္ငန္းမွ ဦး ျမတ္ေက်ာ္က ေျပာျပသည္။ ရပ္ကြက္ အတြင္း လွည့္လည္ ေရာင္းခ်ေသာ ေရခဲမုန္႔မ်ား ျပဳလုပ္ ရာတြင္ ပီေလာ ပီနံမႈန့္၊ အုန္းသီး အဆီ၊ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔စိမ္း၊ ႏြားႏို႔ ႏွင့္ သၾကား တို႔ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔အျပင္ အေရာင္ ဆိုးေဆး တုိ႔လည္း ပါဝင္ သည္ဟု ဆိုသည္။ ေရခဲမုန္႔ စက္ရံုမ်ား အေနျဖင့္ အေရးႀကီးဆံုးမွာ ရက္လြန္ ခ်က္ႏို႔ဆီမ်ား မသံုးစဲြမိ ေစရန္ပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ေမဇာနည္ထြန္း | ecovisionjournal
၁၁ . ၈ . ၂၀၁၀
|

0 comments:
Post a Comment